Що має бути на тарілці здорового харчування:
Половина тарілки, за можливості, — овочі, фрукти та ягоди. Вони є джерелом клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Зважте, що картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці», бо в ній багато вуглеводів.
Одна чверть тарілки — складні вуглеводи, переважно цільнозернові продукти. До них належать вівсянка, гречка, перловка, бурий рис, кіноа та інші крупи, які піддаються мінімальній обробці. Ці продукти багаті на вітаміни групи В, залізо, магній і антиоксиданти — поживні речовини, важливі для загального здоров'я та обміну речовин.
Друга чверть тарілки — продукти, що містять білки, як тваринного, так і рослинного походження: риба, птиця, яйця, бобові. Вони допомагають росту та відновленню тканин, зміцнюють імунітет, беруть участь у формуванні ферментів і гормонів.
Жири теж важливі. Корисні жири містяться в оливковій олії, горіхах, насінні, а також у жирній рибі (лосось, скумбрія, оселедець). Вони підтримують здоров’я серцево-судинної системи, мозку, шкіри, сприяють засвоєнню вітамінів A, D, E і K, а також допомагають регулювати запальні процеси.
Крім того, без чистої води — ніяк. Вода незамінна для всіх процесів в організмі: від терморегуляції до обміну речовин. Вона сприяє травленню, концентрації та загальному тонусу. Потреба у воді в кожного різна та залежить від температури повітря, рівня рухової активності, стану здоров’я та раціону.
Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.
Інформацію надано Центр громадського здоров’я України.
Бережіть себе та близьких!