Гострі кишкові інфекції (ГКІ)

None
Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах.
Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.
У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.
 Дотримуватися правил особистої гігієни:
- Мити руки та продукти.
- Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
- Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
- Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.
- Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
- Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
- Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
- Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
- Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
- Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
- Використовуйте якісну, очищену воду.
- Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
- У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
- У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника.
Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів.
Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Бережіть себе та близьких!